Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

Λίγη Σοβαρότητα & Σεβασμό Κύριοι...























Έπειτα από τη πρόσφατη απαγόρευση μετακινήσεων οργανωμένων οπαδών σε εκτός έδρας αγώνες, ήρθε να ενθουσιάσει το φίλαθλο κοινό της χώρας και η προσωρινή απόφαση διεξαγωγής του τελικού κυπέλλου μπάσκετ ανάμεσα σε Ολυμπιακό-Παναθηναϊκό με θεατές αποκλειστικά μαθητές δημοτικού και γυμνασίου। Ποιός θα το περίμενε πως θα ζήλευα το μικρό ανήλικο αδερφό μου, όταν θα γύριζε στο σπίτι έχοντας στο χέρι μία από τις προσκλήσεις-εισιτήριο που επρόκειτο να δοθούν στα σχολεία. Ωστόσο, οι κύριοι που βρίσκονται πίσω από την συγκεκριμένη απόφαση το ξανασκέφτηκαν και βρήκαν μια ακόμη καλύτερη λύση στο θέμα. Να παρευρεθούν στο γήπεδο μόνο όσοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν 75€ για ένα εισιτήριο!

Αν και χρόνια φίλαθλος και θαμώνας των γηπέδων, να μένω δηλαδή στο καναπέ του σπιτιού τη στιγμή που θα διεκδικούν το κύπελλο δύο από τις ισχυρότερες ομάδες της Ευρώπης για τη φετινή χρονιά επειδή αρχικά είμαι ανήλικος και έπειτα δεν διαθέτω τόσα χρήματα για έναν αγώνα μπάσκετ. Κάθομαι λοιπόν στο καναπέ και αναρωτιέμαι γιατί οι ιθύνοντες του ελληνικού αθλητισμού μαζί με την ελληνική αστυνομία προβαίνουν σε τέτοιου είδους αποφάσεις; Γιατί αθλητικοί παράγοντες, αστυνομία και πολιτεία να μην δηλώνουν ευθέως σε όλους μας πως δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην ομαλή διοργάνωση ενός τελικού. Ξεκάθαρο πως η πιθανότητα επεισοδίων είναι αυξημένη, κανείς δεν το παραβλέπει αλλά δεν παραβλέπει εξίσου και την ευθύνη και αρμοδιότητα των παραπάνω ιθυνόντων να ανταπεξέρχονται στο έργο τους. Ένα έργο για το οποίο δεν είναι φυσιολογικό πρώτον να διατίθενται μόνο 1.500 εισιτήρια και δεύτερον να αποκλείεται μεγάλη μερίδα φιλάθλων λόγω των οικονομικών τους δυνατοτήτων.

Δεν είναι ευθύνη της αστυνομίας να μπορεί να προστατεύσει όλους του υγιείς φιλάθλους και τον αθλητισμό από τους ελάχιστους αναλογικά που προκαλούν επεισόδια; Δεν είναι ευθύνη των εκάστοτε παραγόντων ο καθορισμός της τιμής του εισιτηρίου σε λογικά επίπεδα; Δεν είναι ευθύνη κάθε σωματείου να στέκεται έμπρακτα ενάντια σε τέτοιες αποφάσεις που μειώνουν το μέγεθος ενός τελικού, ενός αθλήματος και ευρύτερα του ελληνικού αθλητισμού. Παρ’ όλα αυτά το σύνηθες φαινόμενο είναι να κατηγορούν όλοι οι παραπάνω από κοινού με τα Μ.Μ.Ε. τους ανεγκέφαλους και σκληροπυρηνικούς οπαδούς ως τη κύρια αιτία του προβλήματος. Σαφώς και ορισμένοι οργανωμένοι οπαδοί έχουν μερίδιο ευθύνης με τη συμπεριφορά τους, αλλά δεν είναι δυνατόν το μπαλάκι των ευθυνών να πέφτει στα δικά τους χέρια.

Ας κοιτάξουν οι πραγματικά υπεύθυνοι λοιπόν να υιοθετήσουν μέτρα που οδηγούν στο περιορισμό των φαινομένων βίας και όχι σε προσωρινές λύσεις που δεν λύνουν το πρόβλημα. Οι αποφάσεις που αφορούν τον ερχόμενο τελικό κυπέλλου μπάσκετ πλήττουν σαφέστατα το αθλητικό επίπεδο της χώρας και ειλικρινά κατά την προσωπική μου άποψη προσβάλουν όσουν δεν διαθέτουν 75€ για ένα αγώνα. Το συμπέρασμα; Να μην δαιμονοποιούν οι κύριοι με τις γραβάτες τους λίγους ταραχοποιούς των ελληνικών γηπέδων μπροστά στην ανάγκη ώριμων αποφάσεων και από τη πλευρά της η ελληνική αστυνομία να ξεχάσει το παιχνίδι της ανούσιας καταστολής και να στραφεί πρωτίστως στη προληψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου