Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Ο Αιματοβαμμένος Όρμος



Κάθε χρόνο στις αρχές Σεπτεμβρίου, ξεκινάει στον όρμο ενός μικρού χωριού της Ιαπωνίας μια συγκαλυμμένη και οργανωμένη σφαγή δελφινιών. Πλήθος ψαράδων σε βάρκες συγκεντρώνουν μερικές δεκάδες δελφίνια στο μικρό όρμο, όπου σκοτώνουν τα ζώα χτυπώντας τα επανειλημμένα με μακριά καμάκια και μαχαίρια. Ο κολπίσκος 46 τετραγωνικών μέτρων που βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό Taiji γίνεται κυριολεκτικά πορφυρός, καθώς πλημμυρίζει μόνο με αίμα. Κατά τη διάρκεια της εξάμηνης αλιευτικής περιόδου, οι ψαράδες σκοτώνουν περισσότερα από 23.000 δελφίνια και πωλούν το κρέας στις τοπικές υπεραγορές για $500 το ένα δελφίνι. Επιπλέον, οι ψαράδες συμπληρώνουν το εισόδημά τους με τη σύλληψη και πώληση πολλών ζωντανών δελφινιών για δεκάδες χιλιάδες δολάρια σε ενυδρεία και show στην Ιαπωνία, την Κίνα, τη Νότια Κορέα, το Ιράν, και το Ντουμπάι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η πράξη αυτή γίνεται ετήσια με την ανοχή της ιαπωνικής κυβέρνησης, και την άγνοια των Γιαπωνέζων καθώς φύλακες περιπολούν την παραλία απαγορεύοντας την οποιαδήποτε φωτογράφιση ή καταγραφή.

Ωστόσο, μια ομάδα ακτιβιστών υπό συνεχή κίνδυνο σύλληψης, σπάει την σιωπή και εξοπλισμένη με μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας και ακολουθώντας στρατιωτικές τακτικές, επιχειρεί να αποκαλύψει την σφαγή που εκτυλίσσεται στον μικρό αυτό όρμο. Μια συνταρακτική προσπάθεια που βρίσκεται στο επίκεντρο του εξαιρετικού ντοκιμαντέρ "Ο Όρμος" (The Cove), το οποίο κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ 2010.

Δομημένο σε 4 μέρη, το "The Cove" ξεδιπλώνει την κρυφή ιστορία εξόντωσης δελφινιών στην πόλη Taiji της Ιαπωνίας, και την προώθησή τους ως κρέας πλέον στη διεθνή αγορά. Η προϊστορία της ταινίας εισάγει τον Ιρλανδό Richard O' Barry, τον εκπαιδευτή των δελφινιών στη διάσημη αμερικανική σειρά "Flipper το δελφίνι", ο οποίος πλέον είναι ακτιβιστής. O Έλληνας ομογενής διάσημος φωτογράφος του National Geographic Louie Psihoyos που σκηνοθετεί το ντοκιμαντέρ, τον προσεγγίζει και αρχικά αποφασίζουν να κάνουν ένα περιγραφικό ντοκιμαντέρ. Ωστόσο, η παντελής άρνηση των ιαπωνικών αρχών να συνεργαστούν μετατρέπει την ταινία σε θρίλερ. Προετοιμασίες για την κρυφή επιχείρηση καταγραφής της σφαγής δελφινιών εναλλάσσονται με την πολιτική καταγραφή της στάσης της Ιαπωνίας στους διεθνείς οργανισμούς, και την αδυναμία των τελευταίων να επιβάλλουν μια απαγόρευση αυτής της πρακτικής. Επίσης σημαντική η ημι-νόμιμη κατανάλωση κρέατος δελφινιών, και η συσχέτισή της με τα επικίνδυνα υψηλά επίπεδα υδράργυρου στα δελφίνια. Αλλά το πιο δυνατό μέρος της ταινίας είναι το τελευταίο, που με τα πιο εξελιγμένα μέσα καταγράφεται κρυφά η σφαγή, με το κόκκινο να κυριαρχεί στη θάλασσα.

Το ντοκιμαντέρ έχει προκαλέσει την οργή των ψαράδων και των τοπικών αρχών, οι οποίοι εξέδωσαν ανακοινώσεις με τις οποίες εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την ταινία «που περιέχει ψευδή στοιχεία που δεν βασίζονται στην επιστημονική αλήθεια». Τονίζουν επίσης ότι το κυνήγι των δελφινιών είναι απόλυτα νόμιμο. Σε κάθε περίπτωση πάντως, "Ο Όρμος" είναι μια πολύ δυνατή παραγωγή που δημοσιοποιεί στη διεθνή κοινότητα, ένα τραγικό γεγονός που εκτυλίσσεται στις μέρες μας και καλεί τους απλούς πολίτες (όχι μόνο οικολόγους και φιλόζωους) και τις κυβερνήσεις να πάρουν θέση, για να σταματήσει. Ένα ντοκιμαντέρ πολύ ζωντανό, χωρίς μελοδραματισμό και με ατράνταχτες αποδείξεις οπτικοακουστικού υλικού το οποίο αξίζει να δείτε σύντομα…



To Trailer του Ντοκιμαντέρ:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου