Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Λάθος Σημαία Ηρακληδέα...
























Παρακολουθώντας μία από τις αρκετές πορείες διαμαρτυρίας που διοργανώνουν οι φίλαθλοι του Ηρακλή τις τελευταίες εβδομάδες, είδα έκπληκτος κάποιους συμμετέχοντες να ανεμίζουν σημαίες με χρώματα διαφορετικά από εκείνα της ομάδας. Περίμενα όπως είναι φυσιολογικό να υπάρχουν κυανόλευκες σημαίες με το σύμβολο του Ηρακλή ή ακόμα και ορισμένες ελληνικές. Ωστόσο, στη κεφαλή τις πορείας ξεχώριζαν οι κόκκινου-κίτρινου χρώματος σημαίες του κράτους των Σκοπίων! Όπως μπορείτε να δείτε και στη παραπάνω φωτογραφία, δεν πρόκειται για αστείο. Οι ευρύτερα συμπαθείς οπαδοί του Ηρακλή, μπροστά στην απόφαση της επιτροπής αδειοδότησης που εμποδίζει τη συμμετοχή της ομάδας στο νέο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκα, επέλεξαν μεταξύ άλλων και τον συγκεκριμένο τρόπο για να ασκήσουν πίεση προς ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Το ζήτημα αδειοδότησης του Ηρακλή συμπεριλαμβάνεται αρκετές μέρες στη καθημερινή ατζέντα αθλητικών ειδήσεων και όλοι σε ορισμένο βαθμό εκτιμάμε τις εντυπωσιακές προσπάθειες διαμαρτυρίας των οπαδών της ομάδας. Όμως, η προσφυγή σε τέτοιου είδους ενέργειες και η ανάμειξη της πολιτικής στα ποδοσφαιρικά θέματα, προκαλεί επιεικώς αρνητικά σχόλια και εντυπώσεις. Ειδικά όταν δεν πρόκειται για κάποια περίπτωση που απαιτεί εν μέρει δικαιολογημένη πολιτική συσχέτιση. Εδώ αναφερόμαστε σε ανώριμη και επικίνδυνη χρησιμοποίηση ενός καυτού προβλήματος της εξωτερικής μας πολιτικής, ως μοχλού πίεσης για εξυπηρέτηση αθλητικών επιδιώξεων. Όσο κι αν κατανοούμε το φόβο των κυανόλευκων οπαδών και την αγάπη τους για τον Ηρακλή ως κίνητρα, δεν είναι σε καμία περίπτωση αποδεκτή αυτή τους η κίνηση.

Χρόνια τώρα το ελληνικό οπαδικό κίνημα καταβάλει προσπάθειες να μην υπάρχει σύνδεση της πολιτικής ιδεολογίας με τις ποδοσφαιρικές ομάδες και τους συνδέσμους φιλάθλων. Ακόμα και σε δύσκολες διοικητικές περιόδους άλλων ομάδων, δεν έχουμε παρατηρήσει ξανά τέτοια φαινόμενα που είναι σε θέση να προκαλέσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις σε λεπτά εθνικά ζητήματα της χώρας. Δεν είναι δυνατόν 18 χρόνια πριν να κατακλύζονται οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης από εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες διαμαρτυρόμενους για την ονομασία του γειτονικού κράτους, και σήμερα να εμφανίζονται κάποιοι άλλοι με τη σημαία των Σκοπίων για να στηρίξουν τα συμφέροντα της ποδοσφαιρικής τους ομάδας!

Καλό είναι να αποφεύγονται από κάθε οπαδό τέτοιες κινήσεις, οι οποίες δοκιμάζουν τη λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην αποδεκτή διαμαρτυρία και τη προσβολή της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού λαού. Επιπλέον, δηλώσεις υπευθύνων της "Αυτόνομης Θύρας 10" των οπαδών του Ηρακλή για συμμετοχή στο εθνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου των Σκοπίων, ξεπερνούν κάθε πρόκληση και ανώριμη στάση που έχουμε συναντήσει παλαιότερα σε διαμαρτυρίες φιλάθλων για διοικητικό-οικονομικά προβλήματα ομάδας. Μην ξεχνάμε στο σημείο αυτό τη πολύχρονη προσπάθεια των Σκοπιανών να μεγεθύνουν τέτοια ελληνικά παραστρατήματα, προς όφελος της έμμεσης αναγνώρισης που τόσο επιζητούν.

Με δυο λόγια, μεγάλο λάθος των οπαδών του Ηρακλή που αν και με ορισμένες εξαιρέσεις, έχουν όντως κερδίσει τον γενικό σεβασμό με την συμπεριφορά τους. Ας μην προσβάλουν λοιπόν τόσο την ιστορία του Ηρακλή όσο και τη χώρα μας με ανώριμες πράξεις, αλλά να ακολουθούν μεθόδους πίεσης που μας βρίσκουν όλους σύμφωνους και μας κάνουν να σεβόμαστε τα αιτήματα τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου