Τετάρτη, 9 Ιουνίου 2010

Akis Real Estate


Παρακολουθώντας τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών σχετικά με την ακίνητη περιουσία του Άκη Τσοχατζόπουλου, εύλογα αναρωτιέται κάποιος αν κατά τη διάρκεια της πολιτικής του καριέρας είχε απώτερο στόχο να γίνει κτηματομεσίτης. Όπως επίσης αναρωτιέται αν έμαθε τελικά καλά τους τρόπους απόκρυψης παράνομων ενεργειών και εν δυνάμει σκανδάλων. Σέβομαι την αδυναμία του πρώην Υπουργού για το Life Style, τα όμορφα νεοκλασικά και τους βασιλικούς γάμους, αλλά βρίσκω τη πολύχρονη συμπεριφορά του μια ακόμα πρόκληση για τη ψυχραιμία των απλών πολιτών. Όλων εκείνων που δουλεύουν μια ζωή για να αγοράσουν ένα διαμέρισμα ή να ξεχρεώσουν το δάνειο με το οποίο το κατάφεραν. Πες σε όλους αυτούς βρε Τσοχατζόπουλε πως κατάφερες να αποκτήσεις πανάκριβα ακίνητα πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε Ακρόπολη, Θεσσαλονίκη, Ψυχικό, Πεδίον Άρεως και Κορινθία με το μισθό υπουργού και τη βουλευτική αποζημίωση, γιατί όσο και να υπολογίζουν κάτι φαίνεται να λείπει από τις πράξεις.

Περιέργως, όλη αυτή η "δίψα" για ακίνητη περιουσία με αφετηρία το 1998, ικανοποιείται με ετήσιο μεικτό εισόδημα 85.000 ευρώ σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δήλωση «πόθεν έσχες» του πρώην Υπουργού, 23.000 ευρώ της συζύγου του και κοινές καταθέσεις σε τράπεζες ύψους 142.000 ευρώ. Ας κρατήσουμε λίγο τα παραπάνω νούμερα και ας δούμε συνοπτικά τις επιλογές του Άκη Κτηματομεσίτη.*

Το "καμάρι" του Άκη σίγουρα είναι το πανάκριβο ακίνητο (εκτιμάται στα 6,5 εκ. ευρώ) της Διονυσίου Αρεοπαγίτου που είναι γραμμένο στο όνομα της συζύγου. Μάλιστα η ανακαίνιση του κτηρίου ξεκίνησε με προϋπολογισμό 60.000 ευρώ και τελικά δαπανήθηκαν πάνω από 1,5 εκατομμύρια ευρώ. Εδώ αναρωτιέμαι γιατί άραγε δεν σκέφτηκε ο φίλος Άκης να δηλώσει συμμετοχή στην εκπομπή "άλλαξε το", για να γλιτώσει αυτές τις λίγες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και να μην ξενυχτά ο καημένος με τις σκέψεις των εξόδων.

Ακολουθεί το εξαιρετικό ακίνητο δωράκι για την πρώην σύζυγό του που αγόρασε ο Α. Τσοχατζόπουλος στο Παλαιό Ψυχικό, αξίας 1,5 εκ. ευρώ.

Επίσης αγόρασε και δύο διαμερίσματα συνολικής αξίας 380.000 ευρώ στην οδό Κομνά Τράκα στο Πεδίον του Άρεως, το σημερινής αξίας 700.000 ευρώ διαμέρισμα της οδού Νίκης στη Θεσσαλονίκη, αλλά και η αξίας 350.000 ευρώ εξοχική κατοικία στον Κόρφο Κορινθίας.

Όσον αφορά το σπιτάκι 184 τετραγωνικών στην παραλία της Θεσσαλονίκης, βρίσκεται στην πλατεία Αριστοτέλους, σε ένα από τα ακριβότερα σημεία της πόλης και βλέπει “πιάτο” τον Θερμαϊκό για τις απαραίτητες στιγμές χαλάρωσης και τα ρομαντικά πολιτικά δείπνα. Σύμφωνα με κτηματομεσίτες η σημερινή του αξία φτάνει το 1,1 εκ. ευρώ. Το σπίτι του τρίτου ορόφου αγοράστηκε το 1996 από την κόρη του υπουργού.

Πέραν των ακινήτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ο Α. Τσοχατζόπουλος διαθέτει και μία πολυτελής παραθαλάσσια βίλα στον Κόρφο Κορινθίας για να απολαμβάνει μερικά μπάνια τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού. Πρόκειται για εξοχικό 147 τ.μ. και εμπορικής αξίας 350.000 ευρώ. Αγοράστηκε το 1994 και ανήκει σε αυτόν και την πρώην συζυγό του εξ ημισείας.

Καθώς όμως η όρεξη του πρώην Υπουργού άνοιγε, αυξάνονταν αντίστοιχα και οι επαφές του με offshore εταιρίες, όπως και η ανάμειξη συγγενικών προσώπων. Ο μικρός πεζόδρομος της οδού Κομνά Τράκα φαίνεται να είναι ο δεύτερος αθηναϊκός πεζόδρομος στον οποίο ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ συμπίπτει με την offshore εταιρεία Torcaso Investments Limited, που κατείχε για δύο χρόνια την ιδιοκτησία της τωρινής του οικίας στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Μεσοτοιχία με το διαμέρισμα του δευτέρου ορόφου της οδού Κομνά Τράκα 3 στα Πατήσια, που σήμερα ανήκει στον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, βρίσκεται πενταώροφο κτίριο γραφείων που μέχρι το 2007 (οπότε και πουλήθηκε στη Μονή Βατοπεδίου για σχεδόν 4 εκατομμύρια ευρώ) βρισκόταν στα χέρια της offshore Torcaso.

Δύο μήνες πριν η Torcaso αγοράσει το πενταώροφο ακίνητο στη γωνία ανάμεσα στην οδό Κεφαλληνίας 45 και Κομνά Τράκα, η ιδιοκτησία Τσοχατζόπουλου στην Κομνά Τράκα 3 αγοράζεται από τον Θεσσαλονικιό επιχειρηματία Νικόλαο Ζήγρα, ξάδερφο του Τσοχατζόπουλου, ο οποίος και τη μεταβιβάζει στον πρώην υπουργό τέσσερα χρόνια αργότερα.
Σήμερα, το κουδούνι του διαμερίσματος Τσοχατζόπουλου γράφει ΛΗΘΑΙΑ. Η εταιρεία αυτή δεν είναι άλλη από την κατασκευαστική εταιρεία ΛΗΘΑΙΑ ΕΠΕ, που συστήθηκε το 2007 από την κόρη του πρώην υπουργού, Αρετή Τσοχατζοπούλου, και τον υιό του Αλέξανδρο. Η ίδια εταιρεία μισθώνει όχι μόνο στην ίδια γειτονιά αλλά ακριβώς απέναντι από την ιδιοκτησία της Torcaso δύο οικόπεδα, ιδιοκτησίας Αρετής Τσοχατζοπούλου, προς 227 χιλιάδες ευρώ για δεκαπέντε χρόνια.

Μια δεύτερη κατασκευαστική, που ιδρύεται μεταξύ άλλων από την Αρετή Τσοχατζοπούλου το 2003, η ΑΤΕΦΑ ΕΠΕ, φέρνει την κόρη του πρώην υπουργού στο ίδιο διοικητικό συμβούλιο με τη λογίστρια κ.Ευφροσύνη Λαμπροπούλου. Ομως, η κ. Λαμπροπούλου εμφανίζεται το 2002 να ενεργεί και ως αντίκλητος της Torcaso κατά την αγοραπωλησία της τωρινής οικίας του κ. Τσοχατζόπουλου στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Την ίδια χρονιά που η κ. Λαμπροπούλου εμφανίζεται ως αντίκλητος της Torcaso, πάντως, στην πολεοδομία Αθηνών κατατίθεται ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της offshore, σύμφωνα με την οποία επικεφαλής του έργου, το οποίο μετέτρεψε το μικρό νεοκλασικό της Κεφαλληνίας 45 σε υπερσύγχρονο πενταώροφο κτίριο γραφείων, εμφανίζεται ο Αστέριος Οικονομίδης.

Ο Οικονομίδης είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της κατασκευαστικής εταιρείας ARCON.
Η εταιρεία ARCON, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και έχει στο ενεργητικό της πλήθος κατασκευαστικών έργων, είναι γνωστότερη για τη συμμετοχή της στην ανακαίνιση του κτιρίου του Μετοχικού Ταμείου Στρατού στην οδό Πανεπιστημίου. Ο Οικονομίδης συμπτωματικά είναι ο ίδιος άνθρωπος που πουλάει τον Μάιο του 2006 τους δύο τελευταίους ορόφους, εμβαδού 272 τετραγωνικών μέτρων της κατοικίας, στον αριθμό 60 της οδού Δεινοκράτους στο Κολωνάκι, στην κόρη του Τσοχατζόπουλου για σχεδόν 700 χιλιάδες ευρώ. Παρόλο που η κ.Τσοχατζοπούλου αγοράζει την οικία αυτή το 2006, σύμφωνα με το συμβόλαιο υπ. αριθμ. 5975/01 τη δηλώνει ως κατοικία της ήδη από το 2001. Σύμφωνα με τα αρχεία του υποθηκοφυλακείου Αθηνών, όμως, το 2001 η κατοικία στην οδό Δεινοκράτους 60 ανήκει στην offshore εταιρεία Bluebell με έδρα τη Μονρόβια της Λιβερίας.

Η offshore Bluebell μεταβιβάζει το 2005 την ιδιοκτησία στην οδό Δεινοκράτους στον πρόεδρο της ARCO κ. Οικονομίδη, ο οποίος σε λιγότερο από έναν χρόνο τη μεταβιβάζει με τη σειρά του στην κόρη του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ.
Όσο για τον πραγματικό ιδιοκτήτη της Bluebell; Ο αρχικός ιδιοκτήτης της οικίας Τσοχατζοπούλου, δηλώνει ότι η μόνη του επαφή με την εταιρεία έγινε μέσω δικηγόρου που εδρεύει στο Θησείο. Ο δικηγόρος αυτός και αντιπρόσωπος της offshore Bluebell το 1998 εμφανίζεται μαζί με τον ίδιο συμβολαιογράφο σε δύο άλλες αγοραπωλησίες της οικογένειας Τσοχατζοπούλου - μία του πρώην υπουργού Τσοχατζόπουλου την ίδια χρονιά, αλλά και μία του υιού του δύο χρόνια αργότερα. Εν τω μεταξύ, άγνωστοι παραμένουν ακόμα οι πραγματικοί δικαιούχοι των offshore εταιρειών Torcaso και Nobilis πριν από το 2006.

Μετά από όλα τα παραπάνω στοιχεία για τη κτηματομεσιτική καριέρα του Άκη, εύλογα καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως τόσα χρόνια στη πολιτική σκηνή χαραμίστηκε. Τέτοιο ταλέντο και συνεργάτες δύσκολα συναντάς. Τι; Εμπλέχτηκε σε κύκλωμα offshore εταιριών και με το εισόδημα του δεν θα μπορούσε να αγοράσει ούτε καν το ένα ακίνητο στην Αρεοπαγίτου; Να που παρά το "θαυμασμό" μας για την περιουσία του Τσοχατζόπουλου, εύλογα περνάνε κακές σκέψεις από το μυαλό κάθε πολίτη.

Όπως δηλώνεις Άκη, μπορεί να είναι οργανωμένη επίθεση εναντίων σου, ίσως τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν να μην είναι όλα αληθινά, ίσως να ακολούθησες τη νόμιμη οδό στις περισσότερες κινήσεις σου. Πες μας όμως ειλικρινά πόσοι νομίζεις πως σε πιστεύουν. Είναι δυνατόν με τα εισοδήματα από το πολιτικό βίο να θυμίζεις Έλληνα Κροίσο με μεγάλη και πολυτελή ακίνητη περιουσία; Μπορείς να ισχυρίζεσαι πως με τις οικογενειακές οικονομίες αγόραζες το ένα σπίτι μετά το άλλο; Να μου πεις όμως, και που προκαλείς δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό να έρθεις αντιμέτωπος με την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων και να καταδικασθείς για τυχών παράνομη απόκτηση κάποιων ακινήτων. Το σενάριο είναι πλέον γνωστό, έπειτα από τόσα πολιτικά σκάνδαλο που έχει γνωρίσει η Ελλάδα. Οι μεγαλοαπατεώνες του πολιτικού χώρου αποτελούν ξεχωριστή ομάδα ελεγκτικής και δικαστικής αντιμετώπισης. Μια ομάδα που όπως φαίνεται, δεν την αγγίζει ο νόμος και οι ένοχοι δεν υπόκεινται τις συνέπειες των ενεργειών τους.


*Πηγή: http://tiresias-press.blogspot.com/2010/06/off-shore.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου