Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Φοροδιαφυγής




















"Να πληρώσουν όλοι οι μεγαλοφοροφυγάδες"
"Στη φόρα ονόματα διάσημων που χρωστούν στο δημόσιο"
"Πάταξη της φοροδιαφυγής καταστημάτων και επιχειρήσεων"

Οι παραπάνω προτάσεις είναι μερικές από τις πλέον συνηθισμένες κατά τις τελευταίες εβδομάδες σε κανάλια, websites και διάφορες συζητήσεις. Οι περισσότεροι μέσω τέτοιων δηλώσεων παρουσιαζόμαστε αγανακτισμένοι με όσα συνέβαιναν και συμβαίνουν γύρω μας, καταλήγοντας στην ανάγκη να υπάρξει επιτέλους πραγματικός φορολογικός έλεγχος. Έλεγχος ο οποίος ποτέ δεν ασκήθηκε όπως θα έπρεπε, με αποτέλεσμα η πολιτεία επί δεκαετίες να μην έχει τα αναμενόμενα φορολογικά έσοδα που απαιτούνται για την αναδιανομή του εισοδήματος. Μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας στερούνταν εν ολίγοις την πληρωμή φόρων πολιτών με υψηλά εισοδήματα, που "μεταφράζονται" στη συνέχεια σε κρατική χρηματοδότηση της παιδείας, των δημοσίων έργων, κοινωνικών επιδομάτων κτλ. Το "λαοφιλές άθλημα" της φοροδιαφυγής στη χώρα μας, συνεχίζει να έχει τεράστιο κόστος επί της εθνικής οικονομίας συνολικά και εις βάρος των ασθενέστερων ατομικά.

Στο επίκεντρο των κατηγοριών βρέθηκαν γιατροί, δικηγόροι, τραγουδιστές και διάσημοι συμπολίτες μας. Αρκετά ονόματα έγιναν γνωστά στο κοινό και όπως ακούγεται αναμένεται να δημοσιευτούν πολλά περισσότερα στη συνέχεια. Σαφώς και θα ήθελα όλοι οι παραπάνω να πληρώνουν τους νόμιμους φόρους που τους αναλογούν με βάση το νόμο. Ωστόσο, αν και τα άτομα αυτά έχουν στην ιδιοκτησία τους πολυτελή ακίνητα, ακριβά αυτοκίνητα και φουσκωμένες καταθέσεις στη τράπεζα, τυχαίνει παράλληλα να παλεύουν για το μεροκάματο. Από τη σκοπιά του ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών, όλοι εκείνοι που προκαλούν με την χλιδή της καθημερινής τους ζωής αποτελούν πραγματικούς βιοπαλαιστές Με μηνιαίες απολαβές που φτάνουν περίπου τα 1.οοο, καταφέρνουν να γεμίζουν τα ρεζερβουάρ των porsche για να βολτάρουν στα clubs της παραλιακής, με μόχθο συντηρούν τη βίλα 300 τ.μ. στην Εκάλη και ευρώ-ευρώ μαζεύουν τα δίδακτρα ιδιωτικών κολεγίων και πανεπιστημίων όπου φοιτούν τα ταλαίπωρα παιδιά τους.

Ας μην συνεχίσω όμως άλλο με τον life style κόσμο που ζούνε ορισμένοι, τη στιγμή που τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά καταρρέουν. Αυτό που με προσβάλει και με θλίβει περισσότερο είναι δύο άλλοι παράγοντες του θέματος. Θεωρώ πως όσο και να κατηγορούμε πλούσιους συμπολίτες, πολλοί θα ήταν ανάμεσα μας εκείνοι που βρισκόμενοι στην ίδια οικονομική "πανδαισία" θα ασκούσαν εξίσου πετυχημένα το άθλημα της φοροδιαφυγής. Για το λόγο αυτό θα μείνω όπως είπα σε δύο ακόμη σημαντικότερους παράγοντες-λόγους για τη σημερινή κατάσταση της χώρας.

Όταν αποκαλύπτεται πως κάτοχος Ferrari δήλωνε εισόδημα 5.000 ευρώ ετησίως, ποια είναι η πρώτη σου σκέψη; Δεν μπορώ να ξέρω τι σκέφτεται ο καθένας ως αντίδραση στο παραπάνω παράδειγμα, αλλά εγώ προσωπικά μόνο μία σκέψη είχα. Τι αμάξι να έχει άραγε ο εφοριακός υπάλληλος που καλύπτει τον μεγαλοφοροφυγά λάτρη των κόκκινων sport αυτοκινήτων, αξίας 170.000 ευρώ; Ο εφοριακός, δημόσιος υπάλληλος που πληρώνεται αδρά από τον ελληνικό λαό για να συλλέγει φόρους και να υπηρετεί το σύστημα αναδιανομής πλούτου. Ο εφοριακός που εκμεταλλεύεται τη θέση του με το χειρότερο τρόπο, στερώντας από το ελληνικό δημόσιο πολύτιμους πόρους προς όφελος της δικής του τσέπης. Εκείνος που όπως επίσης αποκαλύπτεται χτίζει ακίνητα πολυτελείας, ενώ με τα χρήματα φόρων που γλιτώνει από τα υψηλά εισοδήματα θα χτίζονταν σχολεία, πλατείες κ. α. προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας. Φυσικά και οι κατηγορίες δεν αφορούν όλους τους εφοριακούς υπαλλήλους. Αλλά ένας τέτοιος καλοστημένος μηχανισμός φοροδιαφυγής, χρειάζεται πραγματικά πολλά "γρανάζια" και αρκετό "λάδωμα" στο εσωτερικό του.

Ερχόμαστε τώρα στους μαέστρους της φορολογικής συναυλίας δεκαετιών. Κυβερνήσεις, κυβερνήσεις, κυβερνήσεις και πολιτικοί. Τόσα χρόνια έχουνε περάσει και φαίνεται πως την εξουσία είχαν άτομα με προβλήματα αναπηρίας. Τυφλοί, μουγκοί, κουφοί και γενικά ανίκανοι να πατάξουν το φαινόμενο που στερεί από ασθενέστερους οικονομικά Έλληνες σημαντικά οφέλη. Μήπως δεν ξέραν τι συμβαίνει; Μήπως δεν υπάρχουν οι θεσμικοί-νομικοί μηχανισμοί ελέγχου; Μήπως γέμιζαν και πολλά πολιτικά πορτοφόλια; Υποθέσεις από τη μία, αλλά γεγονότα από την άλλη. Μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας καταρρέει, με ορισμένους από τους κυριότερους λόγους το χάιδεμα της υψηλής οικονομικά τάξης, τη βρώμικη συνεργασία πολιτείας-εφορίας-πλουτοκρατίας και φυσικά τη συγκάλυψη τόσων περιπτώσεων κοροϊδίας του λαού από τους αγαπητούς και έγκριτους δημοσιογράφους

Τέλος, συγχαρητήρια σε όλους όσους πήραν και παίρνουν μέρος στο άθλημα της φοροδιαφυγής. Πραγματικά πρόκειται για ένα χώρο που προσφέρει μεγάλες επιτυχίες για τη χώρα μας στο διεθνές στερέωμα και όλοι έχουν να λένε για μας. Όσο για εκείνους που υποφέρουν τις συνέπειες, δεν έχουν και πολλές επιλογές. Καθημερινή άσκηση υπομονής και ελπίδας πως κάτι θα αλλάξει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου