Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Ξαναζεσταμένες Εκπομπές

<span class=

Ήταν 10 Σεπτεμβρίου 2001 όταν αφίχθηκε το πρώτο εισαγόμενο reality show στην Ελλάδα. Μέσα σε μερικές εβδομάδες από τη πρώτη προβολή στον ΑNT1, το πανελλήνιο κοινό αγωνιούσε για το πότε θα ξυστεί ο κάθε διαγωνιζόμενος, για τη στιγμή που κάποια θα κυκλοφορήσει με τα εσώρουχα και φυσικά για τα ξεκατινιάσματα που έδιναν κ' έπαιρναν στους τέσσερις τεχνητούς τοίχους. Η χώρα κυλούσε σε ρυθμούς Big Brother και παρά τις πολλές παραλλαγές χάριν της τηλεθέασης, η κατάσταση παραμένει σχεδόν η ίδια έως σήμερα. Ξυπνάς το πρωί και βλέπεις να σχολιάζεται στα πρωϊνάδικα κάθε λεπτομέρεια του χθεσινού reality ή talent show. Έρχεται το μεσημέρι και πάλι μια από τα ίδια, φτάνει το βράδυ και παρακολουθείς τα show που θα δεις να αναμασώνται την επόμενη μέρα σε τόσες εκπομπές. Σε λίγο λοιπόν κλείνουμε μια ολόκληρη δεκαετία διαρκούς εισροής ξένων εκπομπών reality και talent show, γεγονός που με κάνει να συγκρίνω την ελληνική τηλεόραση με φούρνο μικροκυμάτων.

Καμία υπερβολή στο παραπάνω χαρακτηρισμό αν σκεφτεί κανείς όλες εκείνες της εκπομπές που αφού δοκιμάστηκαν στο εξωτερικό, ήρθαν να "κοσμίσουν" και τη δική μας τηλεόραση με τη ποιότητα και το επίπεδό τους. Νομίζεις πως χάθηκε ξαφνικά η δημιουργική ικανότητα των Ελλήνων παραγωγών, εξαντλήθηκαν οι νέες ιδέες και όλοι βολεύονται με το να προσφέρουν στους τηλεθεατές εισαγόμενες αντιγραφές τηλεοπτικών εκπομπών. Τέτοιες παραγωγές όπως για παράδειγμα τα Survivor, X-Factor και Next top Model, έχουν κάνει παρέλαση στις τηλεοράσεις μας τα τελευταία χρόνια. Το μεγαλύτερο όφελος αυτής της εξέλιξης απολαμβάνουν βεβαίως τα κανάλια, γιατί με χαμηλότερο κόστος έχουν αποτέλεσμα που δίνει υψηλά νούμερα τηλεθέασης ενώ παράλληλα τροφοδοτεί σημαντικό μέρος του υπόλοιπου προγράμματoς με υλικό για τις εκπομπές πρωϊνής και μεσημεριανής ζώνης. Ωστόσο, ανάμεσα σε αυτά τα νέα δεδομένα που χαρακτηρίζουν την ελληνική τηλεόραση δεν υπάρχει δυστυχώς αρκετός χώρος για άλλες εκπομπές. Χρόνο με το χρόνο οι εκπομπές πολιτικού και ενημερωτικού περιεχομένου περιορίζονται, οι ελληνικές σειρές λιγοστεύουν και όσο για ταινίες ούτε σχόλιο. Πλέον ο τηλεοπτικός χρόνος γεμίζει με τζούλιες, επίδοξους τραγουδιστές και κάθε λογής τηλεμαϊντανούς της show biz.

Αναρωτιέμαι γιατί πρέπει να βλέπουμε και εμείς την ελληνική εκδοχή κάθε ξένης χαζοπαραγωγής που προβλήθηκε με επιτυχία στην Αμερική, την Αγγλία ή την Ολλανδία; Δεν αρνούμαι βέβαια πως είναι φυσιολογικό να έρθει κάποιο πετυχημένο ξένο show και στη χώρα μας, αλλά αυτό που συμβαίνει δικαιολογεί το τίτλο "Ξαναζεσταμένες Εκπομπές". Μόνο αυτός ο χαρακτηρισμός ταιριάζει καθώς η λίστα των show που έχουν "ξαναζεσταθεί" για το ελληνικό κοινό είναι μακρά:

Big Brother
The X-Factor
Super Idol
Greek Idol
Ελλάδα έχεις ταλέντο
Survivor
Next top Model
Dream Show
So you thing you can dance
Baby dance
Show Sexy
Άλλαξε το
Με το δεξί
Σπίτι από την Αρχή
Ο διάδοχος του Uri Geller
Για λογαριασμό σας
Κάτι ψήνεται
Love Bites
Εφιάλτης στη Κουζίνα
Dancing with the stars
Guinness World Record Show
Μια νύφη για το γιο μου
Αγρότης μόνος ψάχνει
Fame Story
Η Φάρμα

Όσο και αν έψαξα σύντομα να βρω τα reality και talent show της τελευταίας δεκαετίας, σίγουρα ξεχνάω αρκετά. Είναι τέτοιος ο αριθμός τους που έχουν πλημμυρίσει τις τηλεοπτικές σεζόν και δεν προβλέπω κάτι να αλλάζει. Το ελληνικό κοινό άλλωστε έχει δείξει πως γουστάρει reality-talent show και με τις συχνές παραλλαγές ελάχιστα έχει κουραστεί από το 2001. Αγωνιά για το ποιος θα είναι ο επόμενος Σάκης Ρουβάς, για το αν ο μοναχικός αγρότης θα βρει γυναίκα, αν η Ευγενία Μανωλίδου θα χορέψει καλά ρούμπα και αν ο Σπύρος Σούλης θα βάψει φούξια ή μωβ τους τοίχους! Στη συνέχεια φυσικά θα δει και όλες τις πρωϊνο-μεσημεριανές εκπομπές με πάνελ πτυχιούχων αναλυτών talent show, που σε συνδυασμό με εμπειρογνώμονες life style και reality εμβαθύνουν στα άκρως σημαντικά θέματα που απασχολούν το ελληνικό τηλεοπτικό κοινό. Η αλήθεια είναι πως δεν μπορώ να πω εύκολα ποιος φταίει περισσότερο για αυτόν το φαύλο κύκλο "ξαναζεσταμένων" εκπομπών αμφιλεγόμενης ποιότητας. Πιστεύω όμως πως το επίπεδο της τηλεόρασης αλλά και ευρύτερα των Μ.Μ.Ε. το καθορίζουμε εμείς οι τηλεθεατές και αναγνώστες με τις καθημερινές μας επιλογές. Ας σκεφτούμε επιτέλους τι παρακολουθούμε ανοίγοντας τη τηλεόρασή μας...















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου