Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Η Υφυπουργός Νεράιδα...



















Όπως προκύπτει από τις τελευταίες αποκαλύψεις, η Υφυπουργός Εσωτερικών Θεοδώρα Τζάκρη πέρα από αξεπέραστη γοητεία και μοναδική ευφράδεια λόγου, διαθέτει και μαγικό ραβδάκι. Πραγματική νεράιδα που όλοι θα ήθελαν να έχουν στο πλάι τους. Με ένα άγγιγμα της, κάποιος συγγενής ή υποστηρικτής μεταμορφώνεται σε διορισμένο εργαζόμενο του Μουσείου της Πέλλας σε βάρος συμπολιτών μας. Το γεγονός ότι βγαίνει και διαψεύδει τις κατηγορίες για παρέμβαση της σε διαγωνισμό προσλήψεων δεν με πείθει. Με συγχωρείς αλλά πως να πιστέψω βρε Τζάκρη πως με την τοποθέτηση σου ως υφυπουργού δεν βόλεψες τους δικούς σου ανθρώπους, σύμφωνα με τις πολιτικές συνήθειες των βουλευτών που όλοι γνωρίζουμε; Έχουμε να περιμένουμε πάντως και το πόρισμα από κλιμάκιο του Υπουργείου Πολιτισμού μέχρι την Τρίτη για να είμαστε δίκαιοι. Θα οδηγηθεί σε παραίτηση η Κ. Τζάκρη; Θα κουκουλωθεί το σκάνδαλο λόγω της ήδη δύσκολης θέσης που βρίσκεται η κυβέρνηση; Ίσως τελικά να μην ευσταθούν οι κατηγορίες εις βάρος της Υφυπουργού Εσωτερικών; Την απάντηση στα παραπάνω σενάρια μπορεί να μην την γνωρίζω, αλλά έχω ορισμένες σκέψεις επί του θέματος που προέκυψε.

Οι περισσότεροι Έλληνες έχουμε φτάσει να θεωρούμε τις λέξεις πρόσληψη και διορισμός, συνώνυμες των ρουσφέτι, βύσμα, μέσο κτλ. Μόλις αναφέρεις σε κάποια κουβέντα όρους όπως αξιοκρατία και διαφάνεια, οι συνομιλητές σου γελάνε. Γελάνε με το βραχνά της ελληνικής κοινωνίας, τις πελατειακές σχέσεις. Το φαινόμενο αυτό που από τα πρώτα χρόνια δημιουργίας του κράτους μας δεν έχουμε καταφέρει να πατάξουμε. Αντιθέτως, συνεχίζει να βασιλεύει καταδικάζοντας πολίτες άξιους και μορφωμένους προς όφελος μικροπολιτικών συμφερόντων. Έχουμε που έχουμε έναν τεράστιο δημόσιο τομέα, αν αποτελείται σε σημαντικό βαθμό από πολιτικούς πελάτες που ανταμείβονται για τη κομματική στήριξη, τότε προκοπή δεν βλέπουμε. Στόχος σας δεν είναι να βρείτε τους ανθρώπους εκείνους που θα αποδώσουν και θα βελτιώσουν το ελληνικό δημόσιο, αλλά να βολεύετε εκείνους στους οποίους βασίζεστε εκλογικά. Από εξαγγελίες και λόγους άλλο τίποτα. "Πόλεμος κατά της διαφθοράς", "πάταξη των πελατειακών σχέσεων", "θεμελίωση της αξιοκρατίας" κ. α. ακούγονται καθημερινά στη βουλή και τα δελτία ειδήσεων. Ο ξύλινος πολιτικός λόγος βλέπετε καλύπτει πολλές από τις βρομιές σας. Να ξέρετε όμως πως όταν η υπομονή των πολιτών δοκιμάζεται, τότε ούτε ο ξύλινος λόγος, ούτε οι εξαγγελίες σας σώζουν από τις ντομάτες.

Μερίδα της προηγούμενης γενιάς καρπώθηκε οφέλη των πελατειακών σχέσεων έστω και αν συνολικά κόστισαν στη χώρα. Η σημερινή γενιά ωστόσο, βρίσκει το πολιτικό σύστημα σε απαξίωση, την αγορά εργασίας ανεξέλεγκτη και τις οικονομικές συνθήκες τραγικές. Στο κλίμα αυτό που βιώνουμε καθημερινά, δεν υπάρχουν περιθώρια πολιτικής κοροϊδίας. Δεν έχουν απομείνει και πολλά πράγματα να αποσπούν την προσοχή μας. Όταν το οικονομικό αδιέξοδο φτάνει στη πόρτα μας, τότε τα περιθώρια σας κυρίες και κύριοι πολιτικοί για βολέματα, μίζες και απάτες περιορίζονται Ένας ένας θα βλέπει τη πόρτα της εξόδου και θα πληρώνει το κόστος των λαθών του. Είστε βουλευτές για να υπηρετείτε όλους τους υπολοίπους με τα έργα και τις πράξεις σας. Όχι για να μετατρέπετε το αξίωμα σας από λειτούργημα σε επάγγελμα ή καριέρα! Οι σκέψεις αυτές βρίσκονται στο μυαλό πολλών Ελλήνων και ιδιαίτερα νέων. Βάλτε επιτέλους μέτρα στον ίδιο σας τον ευατό και έπειτα σε εμάς. Ας ελπίσουμε πως όντως σε μια τόσο δύσκολη περίοδο, τα ζωνάρια θα σφίξουν όχι μόνο για τους πολίτες αλλά και για τους πολιτικούς μας.

Όσον αφορά συγκεκριμένα τη περίπτωση της Κυρίας Τζάκρη, πρέπει να καταλάβει πως πέρα από το ποιο ταγιέρ θα φορέσει στη βουλή και ποιον από όλο το σόι θα βολέψει, οφείλει να σκέφτεται την ηθική των επιλογών της. Εκλέχτηκε να προσφέρει στη κοινωνία που τόσα προβλήματα αντιμετωπίζει και όχι να παριστάνει τη νεράιδα συγγενών και συγχωριανών. Η ψήφος με την οποία σε τιμούν δεν αποτελεί ραβδάκι με το οποίο κάνεις έπειτα ότι θες...





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου