Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Οι 3 Τελευταίες Επιθυμίες του Μ. Αλεξάνδρου




















Ανάμεσα σε τόσα e-mail αλυσίδες που γεμίζουν καθημερινά τα inbox, υπάρχουν και ορισμένα που αξίζουν τη προσοχή μας πριν ξεκινήσουμε την διαγραφή. Ένα από αυτά είναι εκείνο που αναφέρεται στις τελευταίες επιθυμίες του Μεγάλου Αλεξάνδρου λίγο πριν πεθάνει. Μπορεί βέβαια να μην υπάρχουν τα απαιτούμενα στοιχεία τεκμηρίωσης του συγκεκριμένου γεγονότος από επιστημονική σκοπιά, αλλά έστω και ως μία αμφισβητούμενης αξιοπιστίας ιστορική αναφορά, οι 3 τελευταίες επιθυμίες του Μ. Αλεξάνδρου μεταφέρουν ουσιαστικά μηνύματα προς όλους:

O Μέγας Αλέξανδρος, έχοντας κατακτήσει πολλά βασίλεια έπειτα από αλλεπάλληλους πολέμους, γύρναγε τελικά στη πατρίδα του τη Μακεδονία. Σε αυτό το ταξίδι της επιστροφής, ένιωσε άρρωστος και μέρα με τη μέρα η κατάσταση της υγείας του επιβαρυνόταν, μέχρι που έπεσε στο κρεβάτι εντελώς αποδυναμωμένος. Ευρισκόμενος στα πρόθυρα του θανάτου, ο Μέγας Αλέξανδρος συγκάλεσε λοιπόν τους στρατηγούς του και τους κοινοποίησε τις τρεις τελευταίες επιθυμίες του:

Πρώτον, να μεταφερθεί το φέρετρό του στους ώμους από τους καλύτερους γιατρούς της εποχής.

Δεύτερον, τους θησαυρούς που είχε αποκτήσει (ασήμι, χρυσάφι, πολύτιμους λίθους) να τους σκορπίσουν σε όλη τη διαδρομή μέχρι τον τάφο του.

Τρίτον, τα χέρια του να μείνουν να λικνίζονται στον αέρα, έξω από το φέρετρο, σε θέα όλων.


Ένας από τους στρατηγούς, έκπληκτος από τις ασυνήθιστες επιθυμίες, ρώτησε τον Αλέξανδρο ποιοι ήταν οι λόγοι.

Ο Αλέξανδρος του εξήγησε:

Θέλω οι πιο διαπρεπείς γιατροί να σηκώσουν το φέρετρό μου, για να μπορούν να δείξουν με αυτό τον τρόπο ότι ούτε εκείνοι δεν έχουν, μπροστά στο θάνατο, τη δύναμη να θεραπεύουν!

Θέλω το έδαφος να καλυφθεί από τους θησαυρούς μου, για να μπορούν όλοι να βλέπουν ότι τα αγαθά που αποκτούμε εδώ, εδώ παραμένουν!

Θέλω τα χέρια μου να αιωρούνται στον αέρα, για να μπορούν οι άνθρωποι να βλέπουν ότι ερχόμαστε με τα χέρια άδεια και με τα χέρια άδεια φεύγουμε, όταν τελειώσει για εμάς ο πιο πολύτιμος θησαυρός που είναι ο χρόνος!

1 σχόλιο:

  1. Όντως είναι μια λαική αφήγηση. Το έψαξα λίγο και διαπίστωσα οτι είναι μεταφρασμένο απο τα αγγλικά εως τα κινεζικά...

    To σώμα του Αλεξάνδρου τοποθετήθηκε σε σαρκοφάγο κ οχι σε φέρετρο. Απο πηγές μαθαίνούμε οτι για μεγάλο διάστημα βρισκόταν στην Αλεξάνδρια της Αιγύπτου, μιας και τον επισκέφθηκαν ο Ιούλιος Καίσαρας κ ο Αύγουστος.

    Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος μιας σαρκοφάγου ας δεί το παρακάτω λινκ.

    http://www.flickr.com/photos/copetan/4346149096/

    ΑπάντησηΔιαγραφή