Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Photo Security

















Στο παρόν άρθρο θα αναφερθούμε στο πως μπορείτε να σώσετε τις φωτογραφίες σας από κάθε είδους καταστροφή. Έτσι ώστε εφαρμόζοντας ορισμένες ασφαλείς και σχετικά απλές πρακτικές , θα είσαστε σίγουροι ότι δε θα χάσετε κάποια αγαπημένη σας φωτογραφία. Ίσως την επόμενη φορά που θα κρασάρει ο σκληρός δίσκος ή που από δικό σας λάθος διαγραφούν ορισμένες από τις οικογενειακές ή προσωπικές σας φωτογραφίες, να μη σας ζώνει κρύος ιδρώτας.

Το βασικότερο όλων είναι να φτιάξετε ένα δεύτερο αντίγραφο των δεδομένων σας και να το αποθηκεύσετε σε ένα άλλο μέσο. Άξιο προσοχής είναι ότι θα ήταν αρκετά καλή πρακτική να έχετε τα δεδομένα σας και σε άλλες τοποθεσίες. Για παράδειγμα στο σπίτι και στο γραφείο σας, έτσι σε περίπτωση που γίνει κάποιο ατυχές συμβάν σε μια τοποθεσία να υπάρχει διαθέσιμο backup. Παρακάτω θα αναλύσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεση μας.

1. Μπορείτε να αποθηκεύσετε τα δεδομένα σας σε CDs και DVDs. Μια εύκολη και φθηνή λύση. Η οποία όμως δε θα σας καλύψει από άποψη πρακτικότητας εάν η χωρητικότητα των δεδομένων σας είναι αρκετές δεκάδες Gigabyte. Θα μπορούσατε βέβαια να χρησιμοποιήσετε τα Blu-ray Disk τα οποία προσφέρουν χωρητικότητες 25 και 50GB. Οι τιμές για τα δισκάκια αυτά είναι περίπου 5-10 ευρώ το κομμάτι και μια συσκευή Blu Ray Recorder κοστίζει από 100 ευρώ.

2. Χρησιμοποιήστε εξωτερικούς σκληρούς δίσκους. Στην Ελλάδα ένας φορητός σκληρός δίσκος στα 500gb κοστίζει κοστίζει κάτι λιγότερο από 60 ευρώ Χρησιμοποιούμε έναν σκληρό δίσκο μέσω του οποίου θα έχουμε καθημερινά πρόσβαση και έναν άλλο καθαρά και μόνο για αποθήκευση των δεδομένων μας. Τον τελευταίο καιρό έχουν εμφανιστεί στην αγορά και συσκευές σχετικά φθηνές οι οποίες απλοποιούν αρκετά το backup, όπως το Western Digital Μy Βook Μirror Εdition, το οποίο χρησιμοποιεί δύο σκληρούς δίσκους, με τη δυνατότητα Raid που έχει του επιτρέπει να αντιγράφει τα δεδομένα και στους δύο σκληρούς δίσκους. Χρησιμοποιεί το λεγόμενο Raid 1, αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ότι αν ένας σκληρός δίσκος δίσκος κρασάρει τα δεδομένα σας θα παραμείνουν ασφαλή, μειώνει όμως τη χωρητικότητα των δίσκων στο μισό. Αν έχετε 2 ΤΒ με το Raid 1 θα κατεβείτε αναγκαστικά στο 1 ΤΒ. Προσφέρει ασφάλεια με τίμημα όμως την χωρητικότητα Βεβαίως μπορείτε να μην χρησιμοποιήσετε το Raid 1 και να έχετε 2 ΤΒ. Εσείς επιλέγετε, ασφάλεια εναντίον χωρητικότητας. Κοστίζει κάτι περισσότερο από 160 ευρώ.


















Ένα παρόμοιο προϊόν είναι και το Αpple Τime Capsule, το οποίο προσφέρει αυτόματο backup μέσω ασύρματης σύνδεσης αυτή τη φορά. Μετά το πρώτο backup που θα κάνετε ο δίσκος θα αναγνωρίζει από μόνος του πότε έχουν προστεθεί ή αλλάξει αρχεία και θα κάνει αυτόματα backup.
















3. Μια διαφορετική λύση θα ήταν να χρησιμοποιήσετε Raid Tower, ένα σύνολο από 2 ή περισσοτέρους σκληρούς δίσκους σε ένα αυτόνομο κουτι-tower με τη χρήση της τεχνολογίας Raid (http://en.wikipedia.org/wiki/RAID ). Μια αξιόπιστη και δοκιμασμένη λύση της συγκεκριμένης κατηγορίας είναι το Drobo, το οποίο σε διαφορετικές υλοποιήσεις προσφέρει: eSATA, FireWire 800, USB 3.0, Gigabit Ethernet, από τέσσερις εως και δώδεκα εσωτερικούς σκληρούς δίσκους.





















Δείτε περισσότερο αναλυτικά ένα review για το Drobo
http://www.youtube.com/watch?v=y1uewyIpZnM



4. Υπάρχει και η λύση ενός Multimedia Storage Viewer, πρόκειται στην ουσία για έναν portable σκληρό δίσκο με ενσωματωμένη οθόνη , card reader, δυνατότητες προεπισκόπησης των ταινιών και των φωτογραφιών σας on the road. Χρησιμοποιούνται κυρίως από επαγγελματίες φωτογράφους και “ψαγμένους” ερασιτέχνες. Αντιπροσωπευτικό προϊόν της κατηγορίας, αν και με αρκετά τσιμπημένη τιμή είναι το EPSON P-7000.



















Έως εδώ εξετάσαμε ορισμένες από τις off-line δυνατότητες που μας παρέχει η υπάρχουσα τεχνολογία. Σε επόμενα άρθρα θα εξετάσουμε αναλυτικά και το κομμάτι της Online αποθήκευσης των δεδομένων μας καθώς και των δυνατοτήτων που αυτή μας παρέχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου