Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Απεργία = Ηρεμία
















Σήμερα διανύουμε την τρίτη μέρα από την επιστροφή στην ελληνική τηλεοπτική καθημερινότητα. Η τετραήμερη πανελλαδική απεργία των δημοσιογράφων που προηγήθηκε πρόσφατα (7-10/4), αφαίρεσε από τη "συνάρτηση" οικονομική κρίση, τον "παράγοντα" Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και μας έβαλε σε σκέψεις για ακόμη μία φορά. Το αποτέλεσμα λοιπόν όπως οι περισσότεροι αισθάνθηκαν ήταν ηρεμία, έστω και για λίγο. Η οικονομική ύφεση που διανύουμε είναι αδιαμφισβήτητα γεγονός και επηρεάζει το μεγαλύτερο τμήμα του ελληνικού πληθυσμού. Ωστόσο, όσο και αν δικαιολογείται η κυριαρχία της κρίσης στα ειδησιογραφικά δελτία, δεν παύει να υφίσταται ζήτημα αντικειμενικότητας, υπερβολής και ικανοποίησης συμφερόντων.

Για κανέναν δεν είναι εύκολο να ξεφύγει από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Πόσο πιο δύσκολη όμως γίνεται η προσπάθεια αν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τηλεοπτικά κανάλια, εφημερίδες και άλλα μέσα επικοινωνίας τα οποία επιβαρύνουν την ήδη αρνητική ατμόσφαιρα που περιβάλει τη χώρα μας. Τα σοβαρά οικονομικά θέματα, οι εξελίξεις και οι πολιτικές κόντρες φυσικά μας απασχολούν. Το στοιχείο το οποίο δεν χρειάζεται αλλά συνεχίζει να υφίσταται όμως, είναι η δραματοποίηση καταστάσεων. Μια τόσο κρίσιμη περίοδος πρέπει να αποτελεί ευκαιρία σοβαρότητας, αντικειμενικότητας και ουδετερότητας για κάθε είδους μέσο επικοινωνίας Αντιθέτως, αυτό που βιώνουμε από πλευράς καναλιών, εφημερίδων κτλ. είναι η εκμετάλλευση της ανησυχίας μας προς όφελος της τηλεθέασης και ευρύτερα του κέρδους.

Γιατί άραγε τόσα χρόνια τα εκτενή σας ρεπορτάζ δεν αποκάλυπταν τόσο το μέγεθος του προβλήματος, όσο και τους κύριους υπαίτιους; Γιατί έχουμε φτάσει στο σημείο που η "καλή" και "αποδεκτή" δημοσιογραφία είναι συνδεδεμένη με την εξυπηρέτηση επιμέρους συμφερόντων; Πώς θεωρείται εσείς οι δημοσιογράφοι πως η υπερβολή και η δραματοποίηση, συνεισφέρουν στην διαχείριση αυτής της κρίσης; Οι ευθύνες μας επιβαρύνουν όλους, αλλά τα Μ.Μ.Ε. ως "τέταρτη" εξουσία φέρουν ακόμη μεγαλύτερες. Από τη στιγμή που η "αποκαλυπτική ισχύς" και η "δημοσιογραφική ανεξαρτησία" των μέσων ενημέρωσης περιοριζόταν όλο και περισσότερο, ήταν αναπόφευκτο να κυριαρχήσει η διαφθορά και η συγκάλυψη.

Ας ελπίσουμε πως η οριακή κατάσταση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως κράτος θα επηρεάσει θετικά και το επίπεδο δημοσιογραφίας. Μπορεί να είναι αργά καθώς η κρίση έχει ξεσπάσει και οι περισσότεροι βιώνουμε τις συνέπειες, αλλά η ενίσχυση του ανεξάρτητου ρεπορτάζ και η αντικειμενική ενημέρωση του ελληνικού κοινού παραμένουν σημαντικά "στοιχήματα". Η "τρομοκράτηση" των Ελλήνων και η αύξηση της ανησυχίας, μόνο θετικά αποτελέσματα δεν φέρνουν! Κάθε είδους κρίση απαιτεί "ηρεμία" και σωστή διαχείριση προκειμένου να βρεθούν οι απαραίτητες λύσεις...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου