Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

"Mundoμπάλες"






















Το Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής δυστυχώς έφτασε στο τέλος του και η καθημερινότητα όλων των ποδοσφαιρόφιλων είναι διαφορετική. Καλομάθαμε ένα μήνα και πλέον με συντροφιά την καλοκαιρινή μεταγραφολογία και τη ζέστη, περιμένουμε υπ0μονετικά την εκκίνηση των εθνικών πρωταθλημάτων Ωστόσο, πριν περάσει για τα καλά στο παρελθόν το τελευταίο παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου, ας κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στις μπάλες που χρησιμοποιήθηκαν από τους αγώνες της πρώτης διοργάνωσης το 1930 μέχρι και τον πρόσφατο τελικό Ισπανίας-Ολλανδίας. Όσο για την αφορμή και πηγή έμπνευσης του άρθρου, δεν είναι άλλη από την μεγάλη συζήτηση σε όλη τη διάρκεια του Mundial γύρω από την επίσημη μπάλα Jabulani. Σε κάθε αγώνα και εκπομπή ήταν το πλέον σύνηθες να έχουμε αναφορές στη συγκεκριμένη μπάλα, τις ιδιαιτερότητές της και τις δυσκολίες που προκάλεσε στους τερματοφύλακες Ας δούμε λοιπόν τις 18 ποδοσφαιρικές μπάλες που προηγήθηκαν της Jabulani στα παλαιότερα Mundial:



Η μπάλα "T-Model" χρησιμοποιήθηκε στο πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου που διεξήχθη το 1930 στην Ουρουγουάη.




Η μπάλα "Federale 102" χρησιμοποιήθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1934,
που διεξήχθη στην Ιταλία.





Η μπάλα "ALLEN" χρησιμοποιήθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1938,
που διεξήχθη στην Γαλλία.




Η μπάλα "Super T Duplo" χρησιμοποιήθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1950,
που διεξήχθη στην Βραζιλία.




Η μπάλα "Swiss WC Ball Match" χρησιμοποιήθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1954,
που διεξήχθη στην Ελβετία.




Η μπάλα "TOP-STAR" χρησιμοποιήθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1958,
που διεξήχθη στην Σουηδία.




Η μπάλα "MR. CRACK" χρησιμοποιήθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1962,
που διεξήχθη στην Χιλή.




Η μπάλα "Challenge 4-Star" χρησιμοποιήθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966,
που διεξήχθη στην Αγγλία.




Η πρώτη επίσημη μπάλα "Telstar" χρησιμοποιήθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970 στο Μεξικό. Ήταν μία δερμάτινη μπάλα, ραμμένη στο χέρι. Το σχέδιο της ήταν ασπρόμαυρο για να είναι καλύτερα ορατή στις ασπρόμαυρες τηλεοράσεις της τότε εποχής. Από εκείνη την χρονιά και έπειτα καθιερώθηκε το να υπάρχει μία αποκλειστική μπάλα για κάθε νέο Παγκόσμιο Κύπελλο!



Η νέα μπάλα "Telstar Durlast" χρησιμοποιήθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974, που διεξήχθη στην Γερμανία.



Η μπάλα "Tango Riverplate" χρησιμοποιήθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1978,
που διεξήχθη στην Αργεντινή.


Η μπάλα "Tango España" χρησιμοποιήθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982,
που διεξήχθη στην Ισπανία.



Η μπάλα "Azteco Mexico" χρησιμοποιήθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986, που διεξήχθη στο Μεξικό. Ήταν η πρώτη επίσημη μπάλα των πρωταθλημάτων της FIFA. Κατασκευάστηκε προσεγμένα από ειδικά υλικά που την έκαναν ιδανική και με μικρό αριθμό απορρόφησης νερού.



Η μπάλα "Etrusco Unico" δημιουργήθηκε από την Adidas, και ήταν 100% συνθετική. Για την κατασκευή της (στο εσωτερικό της στρώμα) χρησιμοποιήθηκε αφρός πολυουρεθάνης, που της επέτρεπε να είναι πιο ζωντανή, γρήγορη και εντελώς αδιάβροχη. Έμπνευση για την δημιουργία της ήταν τα τρία κεφάλια λιονταριών που συναντάμε και στην Ιταλική ιστορία (Πολιτισμικό στοιχείο των Ετρούσκων).



Η μπάλα "Questra" χρησιμοποιήθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994,
που διεξήχθη στις ΗΠΑ.




Η μπάλα "EQT Tricolore" χρησιμοποιήθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998 στην Γαλλία. Ήταν η πρώτη επίσημη έγχρωμη μπάλα και για τον σχεδιασμό της χρησιμοποιήθηκαν τα χρώματα της γαλλικής σημαίας σε συνδυασμό με έναν... κόκορα (το επίσημο σύμβολο της Γαλλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας)



Η μπάλα "Fevernova" χρησιμοποιήθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002 στα γήπεδα της Νoτίου Κορέας και Ιαπωνίας. Ο σχεδιασμός της ήταν πρωτοποριακός και διέφερε απ' όλες τις άλλες. Τα χρώματα της ήταν εμπνευσμένα από την κουλτούρα των Fevernova της Άπω Ανατολής. Το ειδικό στρώμα συνθετικού αφρού συνέβαλε στη βελτίωση των χαρακτηριστικών της μπάλας και σε συνδυασμό με το τριπλό στρώμα υφάσματος καθιερώθηκε ως μία μπάλα μεγάλης ακρίβειας με ταυτόχρονη προβλεψιμότητα πορείας.




Η μπάλα "Teamgeist" χρησιμοποιήθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 στα γήπεδα της Γερμανίας. Ήταν μία μπάλα με τεχνολογία που της επέτρεπε να παρέχει αντοχή στο νερό, λεία επιφάνεια και εντυπωσιακή βελτίωση του βαθμού αποτελεσματικότητας της.
Το όνομα της μπάλας "Teamgeist" σημαίνει "ομαδικό πνεύμα".




Η επίσημη μπάλα ποδοσφαίρου "Jabulani" χρησιμοποιήθηκε στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο στα γήπεδα της Ν. Αφρικής. Είναι κατασκευασμένη στο 100% απο θερμοπλαστική πολυουρεθάνη. Πρόκειται για την πιο αεροδυναμική μπάλα που δημιουργήθηκε ποτέ. Η adidas κατά την παρουσίαση της ανέφερε πώς επρόκειτο για μπάλα υψηλού επιπέδου με εντυπωσιακές επιδόσεις στον αέρα. Παρ όλα αυτά η μπάλα συζητήθηκε όσο καμία άλλη λόγο της απρόβλεπτης πορείας που έπαιρνε. Η μπάλα εξέθεσε πολλούς τερματοφύλακες και έκανε ακόμη και την NASA να ασχοληθεί μαζί της. Τελικά η FIFA υπέκυψε στις πιέσεις και αποφάσισε να την αποσύρει μετά το Mundial.





Τέλος, υπομονή προς όλους μέχρι την εμφάνιση της νέας Mundoμπάλας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 στη Βραζιλία. Μέχρι τότε έχουμε ακόμη 4 εθνικά πρωταθλήματα, 4 Champions League και ένα Euro. Θα περάσει πάλι γρήγορα ο καιρός...







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου