Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Σαλάτα Caesars















Είναι γεγονός πως η παραδοσιακή χωριάτικη σαλάτα κυριαρχεί στην ελληνική κουζίνα. Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένες ακόμη σαλάτες οι οποίες έχουν αγαπηθεί εξίσου από όλους μας. Μία εξ' αυτών είναι η σαλάτα Caesars ή όπως συνηθίζουμε να την αναφέρουμε "Σαλάτα του Καίσαρα". Γύρω όμως από το όνομά της κυκλοφορεί ένας μύθος γιατί ουδεμία σχέση έχει φυσικά η προέλευση του ονόματος και η έμπνευση της, με τον γνωστό αυτοκράτορα της Ρώμης!

Η σαλάτα του Καίσαρα, caesar salad όπως τη λέμε εδώ στην Ελλάδα, έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Η “γέννησή” της, οφείλεται στον εστιάτορα Caesar Cardini* στο San Diego των Ηνωμένων Πολιτειών. Η κόρη του αναφέρει ότι στις 4 Ιουλίου 1924 δημιουργήθηκε η σαλάτα, μιας και ο εορτασμός της συγκεκριμένης μέρας γέμισε με κόσμο το μαγαζί και στα μισά της βάρδιας μείνανε με λιγοστές προμήθειες! Ο Cardini μπήκε στην κουζίνα είδε ότι τα υλικά του αρκούν μόνο για σαλάτες κι έτσι χρησιμοποίησε τη φαντασία του κι έκανε τη σαλάτα που τρώμε κι εμείς μέχρι σήμερα! Φήμες θέλουν τη σαλάτα να δημιουργείται από τον αδερφό του Cardini τον Alex, ενώ κάποιες άλλες φήμες θέλουν τη σαλάτα να βγαίνει από junkie Stars του Hollywood σε πρωινό hangover. Επίσημα έγγραφα για τη σαλάτα δεν θα συναντήσουμε πριν από τα μέσα του ’40, όπου και ο Caesar Cardini την κάνει επίσημη.

Caesar Cardini
(1896-1956)

Η σαλάτα ξέφυγε από το εστιατόριο του Cardini το 1946 με πρώτη στάση ένα πολύ δημοφιλές εστιατόριο στο Los Angeles. Από τότε, απέκτησε πολλούς πιστούς θαυμαστές ανά τον κόσμο και αρκετές παραλλαγές ή προσθήκες στη συνταγή της, όπως τα κομματάκια κοτόπουλου ή μπέικον που δεν υπήρχαν στη αρχική ιδέα του Cardini. Η αυθεντική συνταγή της σαλάτας του Καίσαρα περιλαμβάνει μαρούλι, κρόκο αυγού, κρουτόν, σκόρδο, μαύρο πιπέρι, χυμό γλυκολέμονου (lime), ξύδι από λευκό κρασί,  Worcestershire sauce, ελαιόλαδο και τριμμένη παρμεζάνα.

Η αυθεντική συνταγή μπορεί να βρεθεί στη διεύθυνση:
-> http://www.kitchenproject.com/history/CaesarSalad/OriginalRecipeCaesarSalad.htm

Ιταλική ή όχι, αυτοκρατορική ή μη, αυτή είναι η ιδιαίτερη ιστορία της σαλάτας που συναντάμε στα menu πολλών εστιατορίων. Τώρα λοιπόν που γνωρίζετε το παρελθόν της, φτιάξτε τη και μόνοι σας εύκολα ακολουθώντας τη παρακάτω συνταγή.

Καλή σας απόλαυση!


Συστατικά:

 

Για 4-5 άτομα 

 

Για τα Κρουτόν:


2 κουταλιές βούτυρο ανάλατο λιωμένο
2 κουταλιές ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
1 καρβέλι ιταλικό ψωμί των 250-300 γρ., μόνο η ψίχα,
κομμένη σε κομμάτια των 2 εκ.
1 κουταλάκι αλάτι
1/4 κουταλάκι πιπέρι καγιέν
1/2 κουταλάκι πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο 

 

Για τη Σαλάτα:


2 σκελίδες σκόρδο
4 φιλέτα αντσούγιας
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
1 κουταλιά χυμός λεμονιού φρεσκοστιμμένος
1 κουταλάκι Γούστερ σως
1/2 κουταλάκι μουστάρδα Ντιζόν
1 μεγάλος κρόκος αβγού
1/3 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2 κεφάλια μαρούλι των 300 γρ., μόνο τα εσωτερικά φύλλα, πλυμένα και στεγνωμένα
1 φλιτζάνι τυρί παρμεζάνα ή ρομάνο ή 75 γρ. "ξυρισμένο

 

Εκτέλεση: 

 

1. Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 230°. Αναμιγνύουμε το βούτυρο με το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τους κύβους του ψωμιού και ανακατεύουμε μέχρι να καλυφθούν. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι καγιέν και μαύρο πιπέρι μέχρι να καλυφθούν ομοιόμορφα. Απλώνουμε το ψωμί σε μια στρώση σε ένα ταψί διαστάσεων 28x45 εκ. Ψήνουμε μέχρι τα κρουτόν να χρυσίσουν, περίπου για 10 λεπτά. Τα βάζουμε στην άκρη.
2. Βάζουμε το σκόρδο, τα φιλέτα αντσούγας και αλάτι σε ένα μεγάλο ξύλινο μπολ σαλάτας. Με δυο πιρούνια λιώνουμε το σκόρδο και την αντσούγα σε μια πάστα.
3. Με ένα πιρούνι αναμιγνύουμε κτυπώντας το πιπέρι, το χυμό λεμονιού, τη Γούστερ σως, τη μουστάρδα και τον κρόκο αβγού.
4. Πάλι με το πιρούνι ρίχνουμε κτυπώντας το ελαιόλαδο.
5. Κόβουμε τα φύλλα του μαρουλιού σε κομμάτια των 3-4 εκ. Προσθέτουμε τα κρουτόν, το μαρούλι και το τυρί στο μπολ και ανακατεύουμε καλά. Αν θέλουμε ρίχνουμε περισσότερο τριμμένο τυρί από πάνω. Σερβίρουμε αμέσως...

 


+ 2 videos προς βοήθεια όλων όσων άνοιξε η όρεξη για μαγειρική...






Πηγές: http://www.yumyum.gr/apps/gr/spag/recipe_413760.html
             http://www.kitchenproject.com/history/CaesarSalad/index.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου