Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Lastpass



Φανταστείτε το  Lastpass σαν  ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι, το  οποίο αναλαμβάνει να αποθηκεύσει όλους τους κωδικούς μας κρυπτογραφημένους σε έναν χώρο,  χρησιμοποιώντας το  πρότυπο  AES-256. Το μόνο που χρειάζεται να θυμάται ο χρήστης του είναι μονάχα το master password.
 Αν κάποια στιγμή βρεθείτε σε ένα άλλο υπολογιστή και  δεν θυμάστε τον κωδικό σας μπορείτε να μπείτε πολύ απλά  στο site lastpass.com.  Το πρόγραμμα έρχεται και ως add-on στον  Firefox και στον Google Chrome,  άμεσα συμπληρώνεται το master  password σας και έχετε πρόσβαση σε όλα σας τα δεδομένα με απόλυτη ασφάλεια. Επίσης έχει την δυνατότητα να αυτό συμπληρώνει τα password σε όλα τα sites που έχετε λογαριασμό, μόλις βέβαια του δώσετε το master password. Στην πραγματικότητα το master password είναι αυτό που κάνει την αποκρυπτογράφηση της βάσης δεδομένων των κωδικών σας,  για το λόγο αυτό και το Last Pass θα σας ζητήσει μόλις φτιάξετε τον λογαριασμό  να φτιάξετε έναν ιδιαίτερα δύσκολο κωδικό.  Ακόμη και εδώ όμως το lastpass σας λύνει τα χέρια, αφού υπάρχει στο πρόγραμμα password generator, το οποίο αναλαμβάνει να φτιάξει  για εσάς των κωδικό.

Γιατί να χρησιμοποιήσετε  έναν Password Manager; 

Μα φυσικά για λόγους ασφάλειας.  Έχουν περάσει οι εποχές που απλά έπρεπε να θυμόμαστε  έναν με δύο κωδικούς.  Πλέον πολλοί από εμάς διατηρούμε κωδικούς στο PaypalAmazonFacebook,  κάτι το οποίο καθιστά σχεδόν αδύνατο να τους θυμόμαστε. Αν από την άλλη, έχετε έως τώρα έχετε καταφύγει στην πρακτική του να χρησιμοποιείται σε  όλα τα sites που επισκέπτεστε τους ίδιους κωδικούς,  πρέπει να γνωρίζεται ότι διατρέχετε σοβαρό κίνδυνο κάποιος να σας υποκλέψει τους κωδικούς σας.
Για να συνοψίσουμε:
  •   Χρησιμοποιήστε μοναδικούς κωδικούς για κάθε site το οποίο επισκέπτεστε
  •   Φροντίστε να περιέχουν σύμβολα, μικρά και κεφαλαία γράμματα,  αριθμούς, προκειμένου ο κωδικός να είναι όσο το δυνατόν πιο δύσκολος να σπάσει
  •   Μην χρησιμοποιείτε λέξεις οι οποίες μπορούν να βρεθούν σε λεξικά, όπως ονόματα ταινιών ή ανθρώπων π.χ.  supermanmaria
  • Αποκτήστε τη συνήθεια να αλλάζετε τους κωδικούς σας ανά τακτά χρονικά διαστήματα
 Γίνεται κατανοητό ότι αν διαθέτετε κωδικούς σε 10-20 sites είναι σχεδόν αδύνατο να ακολουθήσετε αυτές τις πρακτικές, για τον λόγο αυτό χρησιμοποιούμε προγράμματα σαν το Lastpass. Τα οποία μας προσφέρουν πρόσβαση στη βάση δεδομένων μας,  είτε τοπικά, δηλαδή στον υπολογιστή μας, είτε online μέσω του site της Lastpass.

Το πρόγραμμα μπορείτε να το κατεβάσετε από το Lastpass.com

  
LastPass Instructions
LastPass Form Fill Demonstration



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου